Antoine Bodar en Christiaan Vogelaar over Verster & Verwey in Museum De Lakenhal
11 mei 2012
Bekend theoloog en (kunst-)historicus Antoine Bodar geeft samen met conservator oude kunst Christiaan Vogelaar een lezing in het kader van de tentoonstelling Floris Verster & Albert Verwey. Op donderdag 17 mei, Hemelvaartsdag, staat Museum De Lakenhal vanaf 13.00 uur in het teken van deze twee zogenaamde Tachtigers.
Een inspiratiebron voor velen
Schilder Floris Verster (1861-1927) ontpopte zich rond 1888 tot wegbereider van de avant-garde. Waar hij eerder landschappen in de naturalistische stijl van de Haagse School schilderde, ontwikkelde hij later een vernieuwende manier van werken. Zijn schilderijen in felle kleurstellingen, neergezet in een steeds ruwere verftoets, zijn een inspiratiebron voor vele latere meesters gebleken.
Tachtigers
De leden van de Beweging van Tachtig, genoemd naar het decennium waarin zij floreerden, vonden elkaar in zowel kunst als literatuur. In 1885 opgericht door onder meer dichter Albert Verwey (1865 -1937), werd ook Verster al gauw tot deze groep gerekend. De Tachtigers vonden dat cultuur niet langer een maatschappelijk of stichtelijk doel diende, maar dat zij een expressie van het individu moest zijn. Schoonheid voerde de boventoon. Dit principe was overgewaaid uit Parijs, waar l’art pour l’art (kunst om de kunst) al langer het credo was.
Een bijzondere vriendschap
Op 17 mei zal Christiaan Vogelaar eerst een inleiding geven op de tentoonstelling, waarin dicht- en schilderkunst op zaal zijn samengebracht. Antoine Bodar zal vervolgens ingaan op de bijzondere vriendschap tussen Verster en Verwey. De tentoonstelling is nog t/m 12 augustus te zien in Museum De Lakenhal, Leiden.