Home
activiteit

College op Zondag: Leiden viert feest - 450 jaar optochten

Zondag 3 november van 11.00 tot 12.30 uur

Al sinds Leidens Ontzet op 3 oktober 1574 en de oprichting van de universiteit op 8 februari 1575 worden in de stad optochten georganiseerd. Ter gelegenheid van de tentoonstelling Leiden viert feest – 450 jaar optochten duiken we dieper in deze rijke geschiedenis en hoe deze traditie zich heeft ontwikkeld. Conservator van de tentoonstelling Jori Zijlmans vertelt in haar lezing meer over de ontwikkeling van de traditie van optochten in de stad.

Eén van de verbeeldingen van de intocht van de Watergeuzen in Leiden is De aankomst van Lodewijk van Boisot in Leyden (tussen 1815-1828) door Antwerpse schilder Antoine Aloys Emmanuël van Bedaff (1787-1829). Deze langdurige bruikleen van de 3 Oktober Vereeniging is te zien in de tentoonstelling Leiden viert feest. Het werk werd na aanschaf gerestaureerd door restaurator Kathrin Kirsch. Ze gaat in op hoe ze te werk is gegaan bij dit werk van Bedaff.

We sluiten deze ochtend af met een presentatie van kunstenaar Joosje Bosch. De Grote Optocht is onderdeel van de rijke traditie van de herdenking van 3 oktober. Joosje Bosch ontwierp op uitnodiging van de Commissie Haring en Witte Brood deze jas, gemaakt van een Leidse deken. In de binnenkant van de jas verbeeldt ze 3 oktober anno 2024. Hoe zijn sommige tradities veranderd of welke tradities vragen om een aanpassing? Ze licht haar ontwerp toe.

College op Zondag is een verdiepend programma bij de collectie van Museum De Lakenhal. In de vorm van een lezing, interview of tweegesprek duiken conservatoren en gastsprekers dieper in de kunsthistorische en historische verhalen van Museum De Lakenhal.

Praktische informatie


Datum: Zondag 3 november
Tijd: van 11.00 uur tot 12.30 uur
Locatie: in het Auditorium van Museum De Lakenhal
Prijs: € 5,00 (Gratis voor Vrienden, Jong Mecenassen en Mecenassen)

Wil je na het college het museum bezoeken? Koop dan een toegangsticket aan de kassa.

bestel je ticket