Leidse Salon met spraakmakende gasten in Museum De Lakenhal
31 oktober 2013
Op zondag 3 november 2013 vindt in Museum De Lakenhal een nieuwe editie plaats van de Leidse Salon. In deze museale talkshows passeren spraakmakende gasten uit de wereld van kunst, wetenschap en politiek de revue, meestal met een link naar Leiden en altijd afgewisseld met live muziek. Bevlogen tafelheer Onno Blom ontvangt ditmaal minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu), kunstenaar Joep van Lieshout en Prof. Carel Stolker, Rector Magnificus en Voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden. Muziek wordt deze middag verzorgd door hoornist Morris Kliphuis (Kapok, The Kyteman Orchestra).
Melanie Schultz van Haegen
Droge voeten en minder files: misschien wel de grootste en meest mediagenieke onderwerpen uit de portefeuille van de minister van Infrastructuur en Milieu. Melanie Schultz van Haegen (1970) begon haar politieke carrière in Leiden, waar zij verschillende functies bekleedde, waaronder als wethouder Economische Zaken. Melanie Schultz van Haegen is woonachtig in Leiden, de stad waar zij haar studie Bestuurskunde volgde.
Atelier Van Lieshout
Sinds vandaag zijn in de hal van Museum De Lakenhal de onheilspellende ontwerpschetsen te zien van een nieuw werk dat Atelier Van Lieshout (AVL) voorbereidt in opdracht van het museum. AVL is de Rotterdamse studio en werkplaats rondom kunstenaar Joep van Lieshout (1963), die zijn atelier opzette in 1995. Het werk van AVL bevindt zich op het grensvlak van kunst, architectuur en vormgeving en bestaat uit meerjarige, grote projecten waarin de verhouding tussen ideale, utopische samenlevingsvormen en de sinistere keerzijde daarvan wordt onderzocht, zoals bijvoorbeeld in Slave City (2005) en New Tribal Labyrinth (sinds 2011), waarvan het werk voor Museum De Lakenhal onderdeel uitmaakt. Joep van Lieshout liet zich hiervoor inspireren door de historie van zeven eeuwen lakenindustrie in Leiden.
Prof. Carel Stolker
‘Veel Leidser kun je het niet hebben.’ Zo typeert Prof. Carel Stolker (1954), Rector Magnificus en Voorzitter van het College van Bestuur van de Universiteit Leiden, zichzelf. Stolker werd in Leiden geboren, studeerde er rechten, promoveerde, werd hoogleraar en decaan van de rechtenfaculteit. Wat staat hem te doen in de aankomende jaren? Welke rol ziet hij weggelegd voor de Universiteit Leiden in de eigen stad en de wereld?
Morris Kliphuis
De gesprekken worden omlijst door de muziek van hoornist/componist Morris Kliphuis. Kliphuis werd klassiek geschoold, maar zijn drang om te improviseren leidde hem naar de jazz. Een bijzondere wending: hij is één van de weinige improviserende jazzhoornisten ter wereld. Van 2008 tot 2012 was hij intensief betrokken bij het succesvolle Kyteman Orchestra, maar momenteel tourt hij met de band Kapok.
Onno Blom
Vaste waarde in de jaren van de Leidse Salons in Museum De Lakenhal is tafelheer Onno Blom. Op 3 november presenteert hij als kers op de taart zijn nieuwe publicatie ‘Van huis tot huis. De vriendschap tussen Floris Verster en Albert Verwey’. Museum De Lakenhal is met een uitgebreide collectie werk van Verster de uitgelezen locatie voor de presentatie. Het boek is te koop in de museumwinkel; na afloop van de Salon signeert Blom op het voorplein.
Leidse Salon in Museum De Lakenhal
Datum: zondag 3 november 2013 Aanvang: 15:00 uur Toegang: gratis op vertoon van een geldig entreebewijs tot het museum. Wees op tijd; vol = vol. Locatie: Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden