Home
nieuwsberichten

NIEUWSBERICHT | 3 oktober 2024

KONING BEZOEKT TENTOONSTELLING LEIDEN VIERT FEEST IN MUSEUM DE LAKENHAL

BIJZONDER BEZOEK TER ERE VAN 450-JARIG JUBILEUM LEIDENS ONTZET

Zijne Majesteit de Koning heeft vandaag deelgenomen aan de viering van het 450-jarig jubileum van Leidens Ontzet. In Museum De Lakenhal bezocht de Koning de tentoonstelling Leiden viert feest – 450 jaar optochten. De Koning sprak in het museum onder meer met directeur Tanja Elstgeest, conservator Jori Zijlmans en een aantal bijzondere Leidenaren. Zoals ieder jaar was het museum ter ere van Leidens Ontzet gratis geopend van 10.00 tot 13.00 uur.

AANKOMST IN HET MUSEUM
Bij aankomst bij het museum werd de Koning welkom geheten door de directeur van Museum De Lakenhal, Tanja Elstgeest. Hierna bezocht de Koning de tentoonstelling Leiden viert feest – 450 jaar optochten. Met deze tentoonstelling viert het museum de rijke optochtentraditie die Leiden sinds 3 oktober 1574 kent. De tentoonstelling laat zien welke ontwikkelingen deze optochten door de eeuwen heen in Leiden hebben doorgemaakt: van de militaire en theatrale parades door schutters en rederijkers in de vroegmoderne tijd, via de studentmaskerades in de 19de eeuw, tot de taptoe vandaag de dag.

BEZOEK TENTOONSTELLING LEIDEN VIERT FEEST
Bij de tentoonstelling sprak de Koning onder anderen met conservator Jori Zijlmans en medewerker Danielle van Goethem. Zij toonden de Koning een aantal bijzondere werken en kostuums van de tentoonstelling en spraken over de geschiedenis van de optochtentraditie in Leiden. Marieke de Kok, voorzitter van de Commissie Optocht en Taptoe van de 3 October Vereeniging, gaf een toelichting op de hedendaagse optocht. Ook ontmoette de Koning de kinderen Boaz en Madelief van Circus Miloco, die hem vertelden over hun persoonlijke ervaringen tijdens het meelopen met de Taptoe en de Grote Optocht.

PRESENTATIE MINIATUUR KUNSTWERK CASPER FAASSEN
Bij Het Laatste Oordeel van Lucas van Leyden sprak de Koning met kunstenaar Casper Faassen, die in opdracht van de 3 October Vereeniging een kunstwerk ontwierp ter ere van het 450-jarig jubileum. Het kunstwerk is geïnspireerd op het drieluik van Lucas van Leyden, een topstuk in de collectie van Museum De Lakenhal. In het bijzijn van de Koning werd door Faassen een miniatuur van het kunstwerk gepresenteerd. Het daadwerkelijke kunstwerk bestaat uit twee fonteinen in het water van de Rijnsburgersingel, tegenover Molen De Valk.

OVER MUSEUM DE LAKENHAL
Museum De Lakenhal is het museum voor kunst en geschiedenis van de stad Leiden. Het museum is gevestigd in de voormalige Leidse lakenhal, een gebouw dat uit 1640 dateert. De collectie bevat hoogtepunten van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, naast werken van moderne en hedendaagse kunstenaars als Theo van Doesburg, Charley Toorop en Erwin Olaf. Het roemruchte verleden van Leiden komt aan bod in collectiepresentaties als Het Beleg en Ontzet van Leiden (1574) en Zeven eeuwen Leids Laken.

Foto: Marco de Swart
Foto: Marco de Swart