Home

Kunstenaars grijpen in bij De Lakenhal

5 oktober 2010

Dit najaar laat Museum De Lakenhal de rijke oogst zien van het onderzoek van hedendaagse kunstenaars die werden uitgenodigd om te reageren op de collectie. Roy Villevoye, Jan Rothuizen, Ni Haifeng, collectief Rnul interactive en de geluidskunstenaars Hamel & Van Campen bezochten het Leidse museum en vertaalden hun belevenissen in nieuwe kunstwerken en verrassende presentaties.

Het jaar 2010 is een heel bijzonder jaar voor De Lakenhal. In plaats van reguliere tentoonstellingen te organiseren heeft het museum een grootschalig verzamelingsproject gestart, dat aan het eind van het jaar zal resulteren in een nieuw museaal beleid. In directe interactie met het publiek onderzoeken medewerkers op zaal de sinds 1874 opgebouwde verzamelingen. Daartoe is een ‘lopende band’ met werkstations gebouwd die door de museumzalen slingert. Sinds maart lieten de museummedewerkers al circa 8000 objecten door hun handen gaan, onder de ogen van het publiek.

Onderdeel van dit grootschalige project Werk in Uitvoering is het maken van depotopstellingen en proefopstellingen van de collectie. Daarbij worden ook hedendaagse kunstenaars betrokken. Aan hen is gevraagd zich te verdiepen in de collectie of de verzamelgeschiedenis van De Lakenhal en de resultaten daarvan te presenteren in het museum. Doel is nieuwe inhoudelijke perspectieven op de verzamelingen mogelijk te maken.

Op uitnodiging van directeur Meta Knol plaatst Roy Villevoye zijn beeld ‘Preparations’ (2009) in de erezaal die sinds 1890 gewijd is aan vijftiende en zestiende-eeuwse schilderkunst. Het hedendaagse beeld van een donkere man met een ruwhouten kruis in zijn handen zal de religieuze, laat-middeleeuwse schilderkunst van Lucas van Leyden en Cornelis Engebrechtsz in een geheel ander daglicht stellen. Roy Villevoye combineert de plaatsing van zijn beeld met een presentatie van Asmat-voorouderschedels uit Papua Nieuw-Guinea, afkomstig uit de collecties van het Wereldmuseum en Museum voor Volkenkunde. Bij de presentatie verschijnt een zaaltekst, geschreven door Prof. dr. Henk van Os.

Beeldend kunstenaar en ‘eigenzinnig cartograaf’ Jan Rothuizen wandelde de afgelopen maanden op zijn gemak door het museum, bekeek allerhande objecten, dook het depot in en bladerde door het fotoarchief. Hij selecteerde vier bijzondere objecten en formuleerde poëtische zinnen over de functie van het museum (‘Een vrije vertaling van gisteren’). Zijn persoonlijke beschouwingen heeft hij verwerkt in zes monumentale zeefdrukken, die vanaf heden te koop zijn in de museumwinkel.

De Rotterdamse whizzkids van Rnul interactive raakten gefascineerd door de collectie achttiende en negentiende-eeuwse toverlantaarns. In de kabinetten van het museum maken zij een hedendaagse, interactieve installatie die is geïnspireerd op de ‘Laterna Magica’. Door zelf te bewegen kunnen bezoekers de aan hen getoonde, historische beelden direct beïnvloeden. De betoverende uitwerking van deze historische voorwerpen krijgt daardoor een nieuwe, actuele dimensie.

Beeldend kunstenaar Ni Haifeng is al langere tijd geïnteresseerd in de verzameling Chinees aardewerk van De Lakenhal. In de Singelzaal van het museum maakte hij nu de installatie ‘Twisted Doubles’ waarin de historische, deels door de VOC meegebrachte Lakenhalcollectie wordt gespiegeld aan fabrieksaardewerk dat voor de westerse markt gemaakt wordt. Ni ging winkelen bij een Chinees warenhuis in Amsterdam en confronteert deze winkelwaar nu in het museum met hun waardevolle, historische voorgangers. Onderdeel van de presentatie is een reeks foto’s waarin de productie en het transport van Chinees aardewerk toen en nu centraal staan.

Geluidskunstenaars en radiomakers Bente Hamel en Catherina van Campen tenslotte, werden door De Lakenhal uitgenodigd om een alternatieve audiotour te ontwikkelen. Bezoekers die de tour meenemen, zullen door de stem van Hans Dagelet op onorthodoxe wijze door het museum worden geleid. Hamel & Van Campen onderzochten de menselijke hang naar verzamelen, in een associatieve vergelijking met de museale verzameling van De Lakenhal.

Werk in Uitvoering, nog tot 31 december 2010.
Vanaf 15 oktober zijn alle kunstenaarsprojecten in het museum zichtbaar voor het publiek.

Noot voor de redactie

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle tentoonstellingen van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.

Informatie

Afdeling Publiekszaken
pr@lakenhal.nl