Nieuws: ontwerp Museum De Lakenhal te zien in Frankfurt
4 oktober 2016
Het bijzondere ontwerp voor de nieuwe vleugel van Museum De Lakenhal is ook in het buitenland opgevallen. Vanaf 8 oktober wordt het model van het nieuwe Museum De Lakenhal gepresenteerd op de tentoonstelling ‘MAATWERK MASSARBEIT. Architektur aus Flandern und den Niederlanden’, in het Deutsches Architekturmuseum in Frankfurt. Deze tentoonstelling is gewijd aan het maatwerk, de precisie en het vakmanschap in de Vlaamse en Nederlandse architectuur van de afgelopen dertig jaar. Happel Cornelisse Verhoeven, het architectenburenbureau verantwoordelijk voor het ontwerp van de uitbreiding van Museum De Lakenhal, is als jong talent uitgenodigd voor deze internationale tentoonstelling.
Terwijl de Nederlandse architectuur met Superdutch internationaal in de belangstelling stond, werd het beeld van de Vlaamse architectuur lange tijd vooral getypeerd als ‘lelijk’ en ‘rommelig’. De laatste jaren voert echter een ander, meer poëtisch beeld de boventoon in Vlaanderen en is er een groep Nederlandse architecten die affiniteit toont met deze stijl en werkwijze. Zij delen een bijzondere aandacht voor compositie, ritme en materialiteit hetgeen hun werk een afgewogen kwaliteit verleent.
In een speciale sectie van MAATWERK/MASSARBEIT wordt onder de noemer ‘Prelude’ deze jonge generatie veelbelovende architecten gepresenteerd. Happel Cornelisse Verhoeven presenteert een gipsmaquette van het ontwerp van de uitbreiding van Museum De Lakenhal. Het bijzondere ontwerp voor de uitbreiding van Museum De Lakenhal, reikt al voordat het in uitvoering is, tot buiten onze grenzen. De tentoonstelling maakt deel uit van het culturele programma rond de Buchmesse in Frankfurt, waar Nederland en Vlaanderen dit jaar gastland zijn.
MAATWERK/MASSARBEIT. Custom Made Architecture from Flanders and the Netherlands, 8 October 2016 – 12 February 2017, Deutsches Architekturmuseum, Frankfurt. De tentoonstelling is een productie van het Vlaams Architectuurinstituut. Jantje Engels en Marius Grootveld nodigden in opdracht van het Vlaams Architectuurinstituut 33 bureaus uit Vlaanderen en Nederland uit.