Home
persberichten

Persbericht | 28 augustus 2023

Museum De Lakenhal eert vertrekkende burgemeester met presentatie traditioneel ambtskostuum

Op 1 september 2023 stopt Henri Lenferink als burgemeester van Leiden. Ter ere van zijn afscheid toont Museum De Lakenhal vanaf dinsdag 29 augustus een presentatie over het traditionele burgemeesterspak. Lenferink droeg sinds 2011 zo’n kostuum tijdens de viering van Leidens Ontzet op 3 oktober. Het pak van een van zijn voorgangers is van dinsdag 29 augustus tot en met zondag 8 oktober in het museum te zien.

20 jaar burgemeester

Na ruim 20 jaar is Lenferink de langstzittende burgervader van ons land. Hij vervulde zijn functie serieus, met zo nu en dan een ludieke historische kwinkslag. Zo droeg hij tijdens het Leidens Ontzet in 2011 voor het eerst een traditioneel kostuum voor burgemeesters. De 3 October Vereeniging vierde toen haar 125-jarig bestaan. Daarna droeg hij het elk jaar tijdens de viering van Leidens Ontzet.

bijzonder kostuum

Het ambtskostuum voor burgemeesters werd gemaakt van zwarte lakense stof, vergelijkbaar met Leids Laken, en heeft zilver geborduurde eikentakken op de kraag. Een ‘degen en driekanten hoed met zwarte pluimen’ maken het compleet. Het pak dat in Museum De Lakenhal te zien is, was oorspronkelijk van Frans van Kinschot. Hij was van 1946 tot 1964 burgemeester van Leiden. In 2015 is het opgenomen in de collectie van Museum De Lakenhal, dankzij bemiddeling van Henri Lenferink. 

stukje folklore

Dat vroeger elke burgemeester zo’n pak droeg, is vandaag de dag niet meer voor te stellen. Het ambtskostuum van de burgemeester is in 1994 bij Koninklijk Besluit afgeschaft. Dit ‘stukje folklore’ is niet meer van deze tijd, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken. Maar kostuums, optochten en maskerades zijn al van oudsher onderdeel van het Leidens Ontzet. Door het antieke pak voor deze gelegenheid te dragen, blies Lenferink een oude traditie nieuw leven in. 

450 jaar optochten

In 2024 viert de stad 450 jaar Leidens Ontzet en de oprichting van universiteit die daarop volgde. Ter gelegenheid hiervan presenteert Museum De Lakenhal volgend jaar een tentoonstelling over optochten en maskerades. Ook hierin zijn bijzondere antieke kostuums te zien.

Over Museum De Lakenhal 

Museum De Lakenhal is het stadsmuseum voor beeldende kunst, geschiedenis en kunstnijverheid van Leiden. Net als de stad combineert het museum een klassieke uitstraling met een eigentijds en eigenzinnig karakter.  

Noot voor redactie, niet voor publicatie

Vragen of langskomen? Neem contact op met Harriot Voncken via h.voncken@lakenhal.nl of 0634364191. 

Beelden voor publicatie