Home
nieuwsberichten

Nieuwsbericht | 18 juni 2024

Museum De Lakenhal viert 450 jaar Leidens Ontzet met tentoonstelling over uitbundige optochtengeschiedenis

Van 21 september 2024 tot en met 2 maart 2025 te zien

Met de tentoonstelling Leiden viert feest – 450 jaar optochten viert Museum De Lakenhal de rijke optochtentraditie die Leiden kent. Al sinds Leidens Ontzet op 3 oktober 1574 en de oprichting van de universiteit op 8 februari 1575 worden in de stad optochten georganiseerd. In de expositie ontdekken bezoekers welke ontwikkelingen deze optochten door de eeuwen heen in Leiden hebben doorgemaakt: van de militaire en theatrale parades door schutters en rederijkers in de vroegmoderne tijd en de studentmaskerades in de 19de eeuw tot de taptoe vandaag de dag.

GROOTSE VIERINGEN

Met schilderijen, meterslange prenten, foto’s, films, kostuums en attributen, zoals harnassen, zwaarden, helmen en speren, wordt getoond hoe groots deze vieringen werden en worden aangepakt. Hoogtepunten zijn onder andere het schilderij De hongerende bevolking na de opheffing van het beleg van Leiden door Otto van Veen en een weelderig verkleedkostuum van advocaat en bankier Simon van Gijn. Ook de langgerekte leporello’s van optochten uit de 19de eeuw en foto’s van recente optochten zijn naast elkaar te zien. Bezoekers wandelen zo door vierenhalve eeuw Leidse optochtengeschiedenis, met dank aan bruiklenen van onder meer het Rijksmuseum, het Haags Historisch Museum, het Dordrechts Museum en verschillende Leidse collecties en archieven, zoals Erfgoed Leiden en Omstreken en Universiteitsbibliotheek Leiden.

Otto van Veen, De hongerende bevolking na de opheffing van het beleg van Leiden, 1574-1629
Otto van Veen, De hongerende bevolking na de opheffing van het beleg van Leiden, 1574-1629 Collectie Rijksmuseum
Optocht door Leiden
Optocht door Leiden Photo: Andor Kranenburg - 3 October Vereeniging

SPIEGEL VAN DE SAMENLEVING

Optochten zorgen voor saamhorigheid en een gedeelde identiteit, aldus Jori Zijlmans, conservator geschiedenis van Museum De Lakenhal. ‘Wanneer de maatschappij verandert, veranderen optochten mee. Waar eerst alleen de stedelijke en universitaire elite in de Leidse optochten meeliep, mochten in de loop der tijd steeds meer burgers meedoen. Geleidelijk verdwenen de historische thema’s naar de achtergrond en werden eigentijdse of ludieke optochtonderwerpen gekozen, zoals “Kassie kijken”, “Water en vuur” en “Leidse streken”. Daarmee vormen optochten een spiegel van de samenleving.’

JUBILEUMJAAR MUSEUM DE LAKENHAL

Deze tentoonstelling is onderdeel van een feestelijk jubileumjaar ter ere van de 150e verjaardag van Museum De Lakenhal. Het jaar startte met de presentatie Rembrandts vier zintuigen – Zijn eerste schilderijen, die nog tot en met 30 maart 2025 te zien is. Tot en met 21 juli is ook Kimsooja – Thread Roots te zien, de eerste solotentoonstelling van deze internationaal bekende kunstenaar in Nederland.

Gerardus Johannes Bos, Maskerade van de Leidse studenten, 1870
Gerardus Johannes Bos, Maskerade van de Leidse studenten, 1870 Collectie Rijksmuseum
Gerardus Johannes Bos, Maskerade van de Leidse studenten, 1870
Gerardus Johannes Bos, Maskerade van de Leidse studenten, 1870 Collectie Rijksmuseum