Home

Persbericht

19 mei 2017

De Kleuren Van

Symposium over kleur in Pakhuis de Zwijger met onder andere Hella Jongerius, Elspeth Diederix en Kolk & Kusters

Op woensdag 14 juni van 15.30-19.00 uur vindt het symposium De Kleuren Van plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Aanleiding is het RembrandtLAB, een vernieuwend onderzoek naar kleur, waarin het kleurgebruik van Rembrandt vertaald wordt van de 17e naar de 21e eeuw door hedendaagse ontwerpers. Het symposium duurt van 16-19 uur en gratis toegankelijk voor een breed publiek.

Vernieuwend en divers kleurgebruik staat centraal in het programma, waarin heden en verleden met elkaar worden verbonden. Internationale grootheden uit de wereld van de kunst, design, mode en fotografie presenteren tijdens dit inspirerende event hun visie op kleur. Conservatoren Petria Noble (Rijksmuseum) en David de Witt (Rembrandthuis) analyseren het unieke kleurgebruik van Rembrandt, waarbij ze nieuwe wetenschappelijke inzichten introduceren. Rembrandt wist precies hoe hij grondstoffen toe kon passen om tot de perfecte kleur te komen.

Dit rijke kleurpalet van kleurmeester Rembrandt wordt aan het heden verbonden door ‘de kleuren van’ van creatieven uit diverse disciplines. Het ontwerpduo Maarten Kolk & Guus Kusters presenteert hun keramiekcollectie gebaseerd op de kleuren van Rembrandt. De jonge couturier Karim Adduchi heeft speciaal voor deze gelegenheid een modepresentatie gemaakt. Het internationale kunstplatform Favela Painting beschrijft de totstandkoming van de architectonische straatkunst in Brazilië en de VS. Fotograaf Elspeth Diederix vertelt over The Miracle Garden, haar stadstuin waarin ze met camera de bloei van uiteenlopende flora vastlegt. De keynote wordt verzorgd door Hella Jongerius; de recente winnaar van de prestigieuze Sikkens Prize geeft inzicht in haar tienjarig kleuronderzoek voor industriële bedrijven als KLM en Vitra. Het symposium wordt gehost door Jeroen Junte, journalist, curator, en medesamensteller van het programma.

Over het RembrandtLAB

In het kader van het RembrandtLAB werden grondstoffen, kleuropbouw en recepturen van Rembrandt door Studio Maarten Kolk & Guus Kusters een jaar lang nauwkeurig onderzocht, ontleed en opnieuw opgebouwd met behulp van alternatieve materialen, technieken en dragers. Kleur- en pigmentgebruik, de grondstoffen, recepturen en kleurbeleving zijn ontleed aan de hand van enkele schilderijen van Rembrandt en vertaald naar hedendaagse dragers, materialen en technieken.

RembrandtLAB is een samenwerking tussen Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam, Museum De Lakenhal in Leiden, Leiden Marketing en Cultuurfonds Leiden. Partners zijn Rijksmuseum Amsterdam en het Europees Keramisch Werk Centrum in Oisterwijk. Het project is mede mogelijk dankzij genereuze steun van het Mondriaan Fonds, het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie en Cultuurfonds Leiden.

Programma

Programma: Hella Jongerius, Elspeth Diederix, Karim Adduchi, Maarten Kolk & Guus Kusters, Favela Painting, David de Witt (Rembrandthuis) en Petria Noble (Rijksmuseum) Locatie: Pakhuis De Zwijger Amsterdam Tijd: 15.30 – 19.00 Entree: vrij Aanmelden: verplicht via website van Pakhuis de Zwijger

Noot voor de redactie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

  • Minke Schat, Museum De Lakenhal, via: m.schat@lakenhal.nl of telefonisch: 06-11018831
  • Anita Soer, Museum Het Rembrandthuis via. a.soer@rembrandthuis.nl of telefonisch: 06-24617252

Museum De Lakenhal

Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Tot de hoogtepunten uit de collectie behoren werken van oude meesters als Lucas van Leyden, Rembrandt van Rijn en Jan Steen, maar ook van moderne kunstenaars als Theo van Doesburg, Jan Wolkers en Erwin Olaf. Museum De Lakenhal maakt kwaliteitsvolle presentaties van (inter)nationaal belang op basis van Leidse bronnen. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten. lakenhal.nl

Museum Het Rembrandthuis Amsterdam

Rembrandt woonde en werkte tussen 1639 en 1658 in dit prachtige en monumentale huis, dat nu een museum is. Aan de hand van een inventarislijst uit die tijd is het huis heringericht met meubels, kunst en voorwerpen uit de 17e eeuw. In het Rembrandthuis zijn dagelijks ets- en verfdemonstraties, die laten zien hoe hij destijds werkte. Het Rembrandthuis bezit de bijna complete etsencollectie van Rembrandt. Daarnaast zijn er in de moderne museumvleugel regelmatig tijdelijke exposities, met werk van Rembrandt, voorgangers en tijdgenoten. rembrandthuis.nl

Met dank aan Mondriaan Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve industrie, Cultuurfonds Leiden.