NACHTWACHT VAN DE 16e EEUW NAAR EREGALERIJ RIJKSMUSEUM
19 juli 2016
Het 16de-eeuwse meesterwerk Laatste Oordeel (1526-27) van Lucas van Leyden, is vanaf 23 augustus twee jaar lang te zien in de Eregalerij van het Rijksmuseum. Het monumentale drieluik wordt ook wel ‘De Nachtwacht van de zestiende eeuw’ genoemd. Het schilderij laat zien hoe de doden op de Dag des Oordeels opstaan uit hun graven om hun lotsbestemming te bereiken. Ze worden meegevoerd door lieflijke engelen of door duivelse figuren. Het drieluik is het absolute topstuk van Museum De Lakenhal in Leiden, waar het nog tot 19 augustus te zien zal zijn. Daarna verhuist het naar het Rijksmuseum vanwege de restauratie en uitbreiding van Museum de Lakenhal, die komend najaar naar verwachting zal aanvangen. In het Rijksmuseum is het topstuk verzekerd van een groot en internationaal publiek.
Rembrandt en Lucas van Leyden
Lucas van Leyden wordt gezien als de wegbereider van de Renaissance in de Noordelijke Nederlanden. Al vroeg wordt hij in heel Europa gezien als wonderkind vanwege zijn sublieme etsen en tekeningen. Als tekenaar, graficus en schilder was hij een belangrijke inspiratiebron voor vele generaties schilders, waaronder Rembrandt van Rijn. Rembrandt bracht zijn jeugdjaren door in Leiden en zette er zijn eerste stappen in het schildersvak. Vanaf eind zestiende eeuw tot de verhuizing naar Museum De Lakenhal in 1874, was het Laatste Oordeel onafgebroken te zien in het Leidse stadhuis. Daar moet Rembrandt het zeker hebben gezien. De presentatie in het Rijksmuseum biedt straks een unieke kans om het drieluik op de Eregalerij te tonen in de context van de meesterwerken van Rembrandt.
Educatieve projecten
Het Rijksmuseum heeft het altaarstuk opgenomen in het educatieve programma met o.a. een speciale ‘inzoomer’ en als onderdeel van de multimediatour. Daarnaast biedt het Rijksmuseum alle basisscholen in Leiden gratis vervoer naar Amsterdam. Museum De Lakenhal en het Rijksmuseum hebben met deze samenwerking de ambitie om alle kinderen voor hun twaalfde jaar kennis te laten maken met Rembrandt en Lucas van Leyden.
Museale samenwerking
Museum De Lakenhal en het Rijksmuseum hebben in 2014 een samenwerkingsconvenant getekend op het gebied van collectiemobiliteit, wetenschappelijk (kunst)historisch onderzoek, materiaal-technisch onderzoek en restauratie, tentoonstellingen en publieksbereik. Dit bijzondere bruikleen maakt deel uit van dit samenwerkingsconvenant. Meta Knol, directeur van Museum De Lakenhal: “We vinden elkaar op het niveau van de inhoud. Dan doet schaal er minder toe. We zien uit naar een succesvol vervolg van de samenwerking!”
NOOT VOOR DE REDACTIE
Het Rijksmuseum is het museum van Nederland. Het Rijksmuseum verbindt mensen, kunst en geschiedenis. Museum De Lakenhal is het museum voor kunst, kunstnijverheid en geschiedenis van de stad Leiden. Het museum profileert zich als een vernieuwend netwerkmuseum en verbindt heden en verleden door bezoekers te inspireren met oude en nieuwe gezichtspunten.
Afdeling Publiek van Museum De Lakenhal
Minke Schat
Tel: + 31 (0)71 5165360
pr@lakenhal.nl
Museum De Lakenhal, Oude Singel 32, Leiden
www.lakenhal.nl
Pers & Publiciteit van het Rijksmuseum
Elles Kamphuis – Jacobien Scheider
Tel: +31 (0)20 67477172 / +31 (0)6 74 73 30
e.kamphuis@rijksmuseum.nl – j.schneider@rijksmuseum.nl
Rijksmuseum, Museumstraat 1, Amsterdam
www.rijksmuseum.nl
persbeelden
Klik op de thumbnail voor download