Twee nieuwe aanwinsten voor Museum De Lakenhal
28 mei 2013
In Museum De Lakenhal, hét kunstmuseum van Leiden, gaat het culturele erfgoed van roemrijke Leidse kunstenaars als Lucas van Leyden en Rembrandt doorlopend de confrontatie aan met hedendaagse kunst. In die traditie past de recente aankoop van een gloednieuw werk van de Leidse kunstenaar Izaak Zwartjes. Daarnaast is ook een vroeg 18de eeuws schilderij waarop verschillende productiefases van de historische Leidse lakennijverheid verbeeld worden aan de museumcollectie toegevoegd.
Izaak Zwartjes
In de hal van het museum, waar bezoekers er vlak na binnenkomst tegenaan lopen, staat nu een gehavende astronaut. Izaak Zwartjes (1974) heeft het aardekleurige beeld samengesteld uit gebruikt hout, uitlaatpijpen en mest. De kunstenaar houdt van de schoonheid van het onvolmaakte. In het laboratorium van zijn atelier transformeert hij uiteenlopende restmaterialen in kunst. Hij maakt bezielde beelden, puttend uit een oerbron van menselijke angsten, verlangens, driften en emoties. In deze duistere beelden groeien alledaagse gebeurtenissen uit fantasie en werkelijkheid uit tot mythische proporties.
The Laboratory of Life
Naast het beeld is het boekje The Laboratory of Life te zien, dat Zwartjes in 2008 schreef: een apocalyptisch verhaal op de grens van mythologie en sciencefiction. Het verhaal over een dolende ziel in een wereld in verval en een samenleving onderhevig aan technologische dreiging, vormt sindsdien de belangrijkste inspiratiebron voor Zwartjes’ werk. Van 30 mei t/m 4 augustus is ander werk van Zwartjes te zien op de tentoonstelling ‘Beelden in Leiden’ op de Hooglandse Kerkgracht.
Wolwassen
Museum De Lakenhal is gevestigd in het 17de eeuwse stadspaleis dat eens het bruisende centrum was van de legendarische Leidse lakenindustrie. De wollen lakense stof zit dan ook verankerd in het DNA van het museum. Op het nieuw verworven schilderij van Jacob van der Sluijs zien we werkzaamheden die gedurende de 17de en 18de eeuw dagelijks op straat in Leiden te zien waren en voor zover bekend op geen ander schilderij – ook niet in de reeks van Van Swanenburg die zich al in het museum bevindt– zijn vastgelegd.
Noot voor de redactie
Museum De Lakenhal maakt beeldende kunst, kunstnijverheid en geschiedenis in Leiden toegankelijk voor een breed publiek om het te inspireren en bij te dragen aan zijn ontwikkeling. Grote meesters als Rembrandt, Jan Steen, Theo van Doesburg en Erwin Olaf zijn in het museum te bewonderen.